Ultrazvučni pregled: Šta treba da znate

Ultrazvučni pregled: Šta treba da znate

Ultrazvučni pregled je neinvazivna medicinska tehnika koja koristi zvučne talase visokih frekvencija za stvaranje slika unutrašnjosti tela. Ova metoda je široko korišćena u medicini za dijagnostiku i praćenje različitih zdravstvenih stanja.

Ultrazvučni pregled je ključna alatka u savremenoj medicini, koja omogućava brzo i bezbedno dobijanje informacija o unutrašnjim organima i strukturama tela. Bez obzira na to da li je reč o rutinskoj kontroli ili dijagnostici određenog zdravstvenog problema, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i pristupačnu metodu pregleda.

 

Kako funkcioniše ultrazvuk?

Ultrazvuk koristi sondu, uređaj koji emituje zvučne talase visokih frekvencija. Kada se sonda postavi na kožu, zvučni talasi prolaze kroz telo i reflektuju se od različite strukture. Ovi reflektovani talasi se vraćaju nazad do sonde, koja ih zatim šalje u kompjuter. Kompjuter koristi ove podatke za kreiranje slike unutrašnjosti tela, poznate kao sonogram.

 

Vrste ultrazvučnih pregleda

 • Abdominalni ultrazvuk: Koristi se za pregled organa u trbušnoj šupljini, kao što su jetra, bubrezi, žučna kesa i pankreas.
 • Trudnički ultrazvuk: Najpoznatiji oblik ultrazvuka koji se koristi za praćenje razvoja fetusa tokom trudnoće.
 • Kardio ultrazvuk (Ehokardiogram): Koristi se za pregled srca i procenu njegove funkcije i strukture.
 • Dopler ultrazvuk: Specifična tehnika koja meri protok krvi kroz krvne sudove, korisna za dijagnostiku problema sa cirkulacijom.

 

Priprema za ultrazvučni pregled

Priprema zavisi od vrste ultrazvuka koji se obavlja. Za neke preglede, kao što je abdominalni ultrazvuk, može biti potrebno da pacijent ne jede nekoliko sati pre pregleda kako bi se smanjila količina gasova u crevima. Za druge preglede, kao što je trudnički ultrazvuk, nema posebnih priprema.

 

Prednosti i ograničenja ultrazvuka

Bezbednost: Ultrazvuk ne koristi jonizujuće zračenje, za razliku od rendgena i CT skenera, što ga čini bezbednim, posebno za trudnice i decu.

Neinvazivnost: Pregled je bezbolan i obično ne zahteva anesteziju.

Pristupačnost: Ultrazvuk je relativno jeftin i široko dostupan, što ga čini popularnim izborom za dijagnostiku.

Ograničena dubina pregleda: Ultrazvuk nije efikasan za pregled struktura koje su duboko u telu, kao što su određene kosti ili pluća prekrivena rebrima.

 

Ultrazvučni pregledi u našoj klinici kod dr Marino Milojković

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi zvučne talase visokih frekvencija za stvaranje detaljnih slika tkiva dojke. Ova tehnika je ključna za otkrivanje i praćenje promena u tkivu dojke, posebno kod žena mlađih od 40 godina, trudnica i dojilja, jer je bezbedna i ne koristi jonizujuće zračenje.

Razlozi za ultrazvuk dojke

 • Procena kvržica i tumora: Kada se palpira kvržica u dojci ili se na mamogramu uoči abnormalnost, ultrazvuk može pomoći u određivanju da li je masa čvrsta (što može ukazivati na tumor) ili ispunjena tečnošću (što može ukazivati na cistu).
 • Praćenje promena: Ultrazvuk može biti koristan za praćenje veličine i karakteristika već otkrivenih cista ili benignih tumora.
 • Vodič za biopsiju: Tokom biopsije, ultrazvuk se može koristiti za precizno vođenje igle do sumnjivog područja kako bi se uzorak tkiva mogao uzeti za laboratorijsku analizu.
 • Dodatak mamografiji: Kod žena sa gustim tkivom dojke, ultrazvuk može pružiti dodatne informacije koje mamografija možda neće otkriti.

Ultrazvuk testisa

Ultrazvuk testisa je dijagnostički medicinski postupak koji koristi zvučne talase visokih frekvencija za stvaranje detaljnih slika testisa i okolnih struktura u skrotumu. Ova metoda je neinvazivna i bezbedna, pružajući precizne informacije koje pomažu u dijagnostikovanju različitih stanja.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi zvučne talase visokih frekvencija za stvaranje detaljnih slika organa i struktura unutar trbušne šupljine. Ova tehnika je široko korišćena za pregled različitih organa, kao što su jetra, bubrezi, slezina, pankreas, žučna kesa i krvni sudovi.

Razlozi za ultrazvuk abdomena

 • Bol u stomaku: Ultrazvuk može pomoći u identifikaciji uzroka bolova u stomaku, kao što su upala slepog creva (apendicitis), pankreatitis ili problemi sa žučnom kesom (kamen u žuči).
 • Abnormalni nalazi: Kada su uočene abnormalnosti na drugim dijagnostičkim testovima, kao što su krvni testovi ili CT sken, ultrazvuk može pružiti dodatne informacije.
 • Proveravanje organa: Pregled jetre, slezine, bubrega, pankreasa i žučne kese za otkrivanje bolesti kao što su ciste, tumori, masna jetra ili bubrežni kamenci.
 • Procena krvnih sudova: Dopler ultrazvuk, specifičan tip ultrazvuka, može se koristiti za procenu protoka krvi kroz krvne sudove u abdomenu.
 • Praćenje stanja: Redovno praćenje poznatih stanja, kao što su ciste ili tumori, kako bi se procenilo njihovo napredovanje.

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice je neinvazivna dijagnostička metoda i tehnika koja je široko korišćena za pregled reproduktivnih organa kod žena i muškaraca, kao i drugih struktura unutar karlice.

Vrste ultrazvuka male karlice

 • Transabdominalni ultrazvuk: Sonda se postavlja na površinu abdomena kako bi se dobile slike unutrašnjih struktura. Pacijentima se često savetuje da imaju punu bešiku tokom pregleda kako bi se poboljšala vidljivost.
 • Transvaginalni ultrazvuk (za žene): Tanka sonda se uvodi u vaginu, omogućavajući bliži pregled ženskih reproduktivnih organa kao što su materica, jajnici i jajovodi.
 • Transrektalni ultrazvuk (za muškarce): Tanka sonda se uvodi u rektum kako bi se dobile slike prostate i drugih struktura unutar muške karlice.

Ultrazvuk štitne žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde je ključan za procenu veličine i strukture eventualnih abnormalnosti štitne žlezde, koja se nalazi na prednjoj strani vrata ispod Adamove jabučice.

Razlozi za ultrazvuk štitne žlezde

 • Čvorovi ili masa: Kada se palpiraju čvorovi ili masa u štitnoj žlezdi, ultrazvuk može pomoći u određivanju veličine, oblika i strukture tih čvorova.
 • Abnormalnosti u hormonskim testovima: Kada krvni testovi pokažu abnormalne nivoe hormona štitne žlezde, ultrazvuk može pomoći u identifikaciji uzroka.
 • Povećanje štitne žlezde (gušavost): Pomaže u proceni povećane štitne žlezde i otkrivanju uzroka gušavosti.
 • Sumnja na rak: Kada postoji sumnja na rak štitne žlezde, ultrazvuk može pomoći u otkrivanju i proceni sumnjivih lezija ili čvorova.
 • Praćenje stanja: Redovno praćenje poznatih stanja kao što su benigni čvorovi ili ciste, kako bi se procenilo njihovo napredovanje.

Kolor dopler krvnih sudova

Kolor dopler krvnih sudova je napredna dijagnostička tehnika koja koristi ultrazvuk za procenu protoka krvi kroz krvne sudove. Ova metoda kombinuje tradicionalni ultrazvuk sa Doplerovim efektom kako bi se stvorile slike krvnih sudova i merenje brzine i smer protoka krvi.

Razlozi za kolor dopler krvnih sudova

 • Procenjivanje stenoza ili okluzija: Pomaže u otkrivanju suženja ili blokada u arterijama i venama koje mogu biti uzrokovane aterosklerozom, trombovima ili drugim stanjima.
 • Procenjivanje proširenih vena (varikoznih vena): Koristi se za procenu funkcionalnosti vena i otkrivanje problema sa venskim zaliscima.
 • Procena protoka krvi: Pomaže u proceni protoka krvi kroz različite organe i tkiva, što je korisno u dijagnostikovanju stanja kao što su aneurizme, arterijske insuficijencije i vaskularne malformacije.
 • Procenjivanje krvnih sudova kod organskih transplantacija: Pomaže u praćenju protoka krvi kroz transplantirane organe kako bi se osiguralo njihovo pravilno funkcionisanje.
 • Praćenje stanja: Koristi se za praćenje poznatih vaskularnih stanja kako bi se procenilo napredovanje ili efikasnost tretmana.

Posetite našu kliniku Eurodijagnostika Niš i zakažite neki od ultrazvučnih pregleda: UZ dojke, UZ testisa, UZ abdomena, UZ male karlice, UZ štitaste žlezde, kolor dopler krvnih sudova.

 

Kompletab cenovnik naših pregleda, UZ akcije i pakete pogledajte ovde.

Podelite