Magnetna rezonanca kolena

Šta je MR skeniranje kolena?

MR pregled koristi magnete i radio talase za snimanje slika unutar vašeg tela bez potrebe za hirurškim zahvatima. MR kolena omogućava lekaru da vidi meka tkiva u vašem telu zajedno sa kostima, čime im je omogućeno da pregledaju elemente kolena koji su možda bili povređeni tokom fizičke aktivnosti. Pregled takođe može da pruži detaljne slike različitih delova kolena, kao što su kosti, hrskavice, tetive, mišići, krvni sudovi i ligamenti.

Ukoliko je potrebno, vaš lekar će upotrebiti i kontrastnu boju kako bi struktura kolena bila vidljivija i jasnija.

 

Zašto je potrebno obaviti MR skeniranje kolena?

Lekar vas može uputiti na MR skeniranje kolena ukoliko sumnja na bilo kakve abnormalnosti u zglobu vašeg kolena. Pregled pomaže lekaru da vizualizuje anatomiju vašeg kolena kako bi utvrdio mogući uzrok vašeg bola, upale ili slabosti, bez potrebe za operacijom.

Takođe, lekar vas može uputiti da obavite i druge vrste snimanja, kao što su rendgenski snimak kolena ili CT kolena. Uz to, magnetna rezonanca kolena može biti potrebna pre izvođenja artroskopije kolena - manja operacija u kojoj lekar pregleda unutrašnjost vašeg kolena tako što će napraviti mali rez i umetnuti kameru.

 

Kada je potrebno obaviti MR skeniranje kolena?

MR kolena je pregled koji lekari preporučuju pacijentima kako bi mogao da dijagnostikuje i leči različite vrste stanja i oboljenja, koji uključuju:

 • artritis i druge degenerativne poremećaje zglobova,
 • prelom kostiju,
 • oštećenje hrskavice, ligamenata, tetiva ili meniskusa
 • smanjeno kretanje zgloba kolena
 • skupljanje tečnosti u kolenu
 • infekcije
 • probleme sa implantiranim medicinskim uređajima
 • povrede povezane sa sportom ili traumom
 • tumore

 

Priprema za MR snimanje kolena

Pripreme za MR skeniranje su različite u zavisnosti od ustanove u kojoj obavljate pregled. Lekar ili tehničar će vam dati kompletna uputstva o tome kako da se pripremite za pregled.

Pre MR skeniranja, lekar će vas uputiti u korake pregleda.

 • Važno je obavestiti lekare o medicinskoj istoriji oboljenja, kao i o svim lekovima koje uzimate, uključujući lekove bez recepta kao i biljne dodatke. Navedite i sve poznate alergije. Obavestite ih da li imate ugrađene medicinske uređaje, jer pregled može da utiče na njih.
 • Recite svom lekaru ako ste ranije imali alergijske reakcije na kontrastnu boju ili ako su vam dijagnostikovani problemi sa bubrezima.
 • Obavestite lekara ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću. MR pregledi izvedeni radioaktivnom kontrastnom bojom ne smatra se bezbednim za trudnice. Majke koje doje treba da prestanu da doje bar dva dana nakon testa.

 

Kako se obavlja MR snimanje kolena?

Pre skeniranja ćete se presvući u bolničku haljinu i ukloniti sav nakit. Ako za pregled koristite kontrastnu boju, intravenska linija će biti umetnuta u vašu ruku.

MR aparat izgleda kao veliki točak, sredina je otvorena tako da ravan sto može da uđe i izađe iz mašine. Zaobljeni deo nalik točku šalje magnetne i radio talase koji se koriste za stvaranje slika vašeg tela.

Ležaćete na leđima ili boku na stolu, a tehničar može koristiti jastuke ili kaiševe kako bi vam koleno bilo mirno i osigurano tokom pregleda. Na ovaj način mašina pravi najjasnije slike.

Tehničar će zatim postaviti sto u mašinu tako da su vaše noge okrenute ka skeneru, potom će vam reći da ostanete mirni. Tehničar će tokom pregleda biti u posebnoj prostoriji i posmatraće monitore dok prikupljaju slike, a sa vama će komunicirati putem interfona.

Kada tehničar snimi slike koje su mu potrebne, bićete slobodni da se vratite u odeću i nastavite svoje svakodnevne aktivnosti potpuno neometano.

Naš aparat je otvorenog tipa, tako da je veoma pogodan i preporučljiv osobama koje pade od klaustrofobije. Isto tako, važno je napomenuti da aparat ne proizvodi buku tokom svog rada, što je karakteritično za MR mašine zatvorenog tipa.

Test obično traje između 30 minuta do jednog sata.

 

Rizici MR snimanja kolena

Za razliku od rendgenskog snimanja i CT skeniranja, MR ne koristi zračenje. Smatra se bezbednijom alternativom za sve, posebno za decu i trudnice. Nivoi zračenja u CT skeniranju su bezbedni za odrasle, ali nisu bezbedni za razvoj fetusa i treba ih oprezno koristiti kod dece.

Ako imate implantate koji sadrže metal, postoje određeni rizici. Magneti koje koristi MR aparat mogu izazvati probleme sa pejsmejkerima ili dovesti do pomeranja implantiranih šrafova ili iglica u telu.

Neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na kontrastnu boju. Najčešći tip kontrastne boje je gadolinijum, međutim ove alergijske reakcije su često blage i lako se kontrolišu lekovima.

 

Prednosti MR snimanja kolena

Magnetna rezonanca kolena je neinvazivna metoda snimanja koja ne škodi ljudskom organizmu. Izuzetno je važan pregled za dijagnostikovanje mnogih stanja i oboljnja, kao što su abnormalnosti tetiva, ligamenata, mišića, hrskavice i kostiju koje su teže uočljive prilikom RTG ili CT snimanja.

MR kolena je jednostavna metoda koja daje preciznije rezultate od RTG snimanja ili CT skeniranja.

 

Cenovnik pogledajte ovde.

Podelite