CT skener ili magnetna rezonanca?

Razlike između CT skenera i magnetne rezonance

CT skener i magnetna rezonanca su potpuno bezbolne i bezopasne radiološke procedure koje su od velikog značaja u procesu postavljanja pravilne dijagnoze usled otkrivanja izvesne bolesti i promena na snimljenim tkivima ili organima.

Pomenute metode precizno prikazuju pojedinačne segmenate ljudskog organizma na sledeće načine: skener funkconiše uz pomoć X-zraka, a MR aktivira magnetna polja i radio frekvenciju.

CT skeniranje predstavlja pregled koji se vrši na posebnom rendgen aparatu koji stvara horizontalne preseke usmerene da snimani deo tela, a posle toga dobijeni podaci se obrađuju u crno-belu sliku. Ovakav vizuelni rezultat lekarima govori znatno više od recimo rendgenskog snimka, jer daje najjasniju sliku tkiva i obolenja na njima.

S druge strane, MR je mašina koja oko tela pacijenta stvara jako magnetno polje u kom se emituju radio talasi koji utiču na vodonikove jone koje svako od nas u svom telu ima u izuzetno velikoj meri. Povratkom u osnovno stanje joni šalju signal, koji se zatim analiziraju i konvertuju u MR sliku.

Mišljenje lekara je ključno u odluci koja je metoda bolja za pacijenta na osnovu individualnog stanja i dijagnoze. Recimo, skener će biti dobra metoda ukoliko su posredi povrede kostiju, snimanje pluća i grudnog koša, a magnetna rezonanca se najčešće primenjuje za dijagnostikovanje promena u mekim tkivima, nervima (segmenti kičmene moždine, tumori mozga) ili ostalim mekim tkivima (kao što su ligamenti, tetive).

 

Da li je primena radiološke dijagnostike štetna po ljudsko telo?

Primena radiologije u savremenoj medicini je danas apsolutno neizbežna, a njena korist za adekvatno dijagnostikovanje bolesti je nemerljiva. Međutim, često ćete naići na pominjanje navodne opasnosti od zračenja i zato je važno napomenuti da su količine koje se primenjuju toliko male da nemaju nikakav uticaj na ljudski organizam, a postoje metode koje uopšte ni ne koriste X zrake.

CT skener upotrebljava veoma male doze jonizujućeg  zračenja, dok magnetna rezonanca (MR)  funkcioniše na potpuno drugačijim principima - uz magnetno polje i radio talase, te kod MR-a zračenje nije pristuno.

Globalno, svi ljudi u toku svakodnevnog života i kretanja primaju razne doze zračenja iz vazduha. Kako bi se napravila jasna paralela bitno je napomenuti da odlaskom na recimo jedan CT pregled glave ili nekog drugog dela tela čovečiji organizam se ozrači koliko bi za pola godine absorbovao zračenja iz okoline.

Podelite